sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

2. Omien vahvuuksien tunnistaminen

Tällä viikolla käsittelimme omia vahvuuksia ja minkä takia vahvuuksia pitäisi vahvistaa eikä heikouksia. Lähetin tutuille viestin ja pyysin heitä kertomaan vahvuuksistani ja kirjoittaisin siitä esseen.

Lähetin parille kaverille ja iso veljelleni.

Hei, olen nyt Tuotantotalouden vapaa valinnaisella kurssilla ”Itsensä tunteminen ja johtaminen” ja aiheena on Omien vahvuuksien tunnistaminen. Minun tehtävänä on kerätä tietoa minun vahvuuksista kysymällä vanhoilta luokkalaisilta, perheen jäseniltä ja entisiltä työkavereilta.

                      Sinun tehtävänä on kirjoittaa minun vahvuuksistani lyhyen tekstin. Muistelet mitä olemme tehneet yhdessä ja mitä on jäänyt mieleen minun vahvuuksistani. Kirjoitan toki sinulle takaisin vastapalvelukseksi. Niin ja jos haluat.Olen parhaimmillani omasta mielestäni terveenä ja hyvin syöneenä. Pystyn maksimoida ajankäytön ja tehdä paljon hyödyllistä asiaa. Koulutehtävät ja ohjelmoinnin tekeminen sujuu paljon paremmin kun olen parhaimmillani. Olen myös huomannut Aalto-yliopistossa, että saan eniten irti läksyistä työskennellessä kavereitteni kanssa. Pystyn silloin kysymään helposti apua ja myös antaa apua kun on tarvetta. Keskustelemme eri tehtävistä ja niin minulle jää paremmin mieleen kuin pelkästä lukemisesta. Pidän pienestä kilpailuhenkisyydestä kaveriporukassa, kun toinen on vähän edellä, niin pitää itse vähän skarpata lisää.
                      Periksi antamattomasta vahvuudesta olen tietoinen, mutta aina en vain jaksa tehdä asioita mitkä eivät minua kiinnosta. Pystyn vahvistaa ja parantaa tätä vahvuutta tekemällä kalenteriin tehtäviä, joita pitäisi tehdä ja niihin pistäisin jonkin määränpään. Määränpäällä tarkoitan tietyn asian loppuun tekemisen johonkin aikamääreeseen. Olin hyvin sinnikäs ja ahkera tekemään valmennuskurssin matematiikan ja fysiikan tehtäviä ennen kuin pääsin Aalto-yliopistoon. En antanut periksi vaikka kaverit kutsuivat minut ulos tai rannalle ja sääkin oli todella hyvä. Sen jälkeen minulla ei ole ollut samanlaista periksi antamatonta tunnetta. Minun pitäisi ylläpitää tätä vahvuutta elämäni loppuun saakka. Asettamalla realistisia tavoitteita ja saavuttamalla niitä, pysyy minun mielenkiintoni asettaa uusia ja vaativampia tavoitteita. Laittamalla kalenteriin tehtäviä, joita pitää tehdä tiettyyn kellon aikaan ja siirtymällä aina vaan seuraavaan tehtävään toimii minulla todella hyvin. Saan asioita hoidettua ja minulle jää loppupäivälle paljon aikaa.
                      Positiivinen asenne kavereiden kanssa on minulle tärkeä asia. Olen oppinut kokemuksista, ettei kukaan halua olla negatiivisen ihmisen seurassa. Negatiivisuus heijastuu ja siitä tulee yleensä masennusta ja muita vastaavanlaista tunnetta. Koitan olla hauska ja saada ihmiset pitämään minun seurastani samaistumalla asioihin mihin pystyn samaistumaan. Hymyilen ja näytän kiinnostuneelta kaverin asioista aidosti. Olen hyvin kiinnostunut ihmisten saavutuksista ja näytän kunnioitusta sitä kohtaan, kun hän on panostanut ja käyttänyt aikaa tavoitteen suorittamiseen.
                      Kun minuun on tutustunut vähän enemmän niin kaverini oli huomannut minussa leikkimielisyyttä ja harmitonta pilailua kaveriseurassa. Tämä tuo yleensä naurua ja hauskoja tilanteita elämään. Erilainen arki on mielestäni paljon positiivisempaa kuin sama toistuva arki. Pidän matkustelusta ulkomailla, mutta en ole löytänyt aikaa matkustella ja nähdä uusia asioita. Uusien tilanteiden kohtaaminen kiehtoo minua ja myös vieraille ihmisille puhuminen. Olen joskus liiankin leikkimielinen ja aivan väärissä tilanteissa, jolloin nolostun ja siirryn yleensä etäämmälle. Lukion aikoihin olin kaveriporukassa stereotyyppisesti hauska ja vitsaileva tyyppi, mutta se oli mielestäni ihan kiva juttu.
                      Kannustin kavereitani tekemään asioista, mistä he pitävät ja varsinkin jos ne eivät vahingoittaneet heitä itseään. Kannustamalla muita saavuttamaan heidän tavoitteitaan auttoi myös minua omissa tavoitteissani. Todella harvoin kadehdin sitä, että muut saivat tavoitteitaan toteutetuksi ja minulla tavoitteiden saavuttamiseen veisi vielä paljon aikaa. Tahdon auttaa ystäviäni pitämään kiinni unelmista ja realistisista tavoitteista, koska olen asennoitunut siihen että haluan ystäviä, keillä on unelma ja he pystyvät toteuttamaan ne.
                      Toinen kavereistani kertoi minun spontaanisuudesta eri tilanteissa, kuten tylsinä hetkinä olen keksinyt jotain hullun tyhmää tekemistä ja siitä on tullut todella hauskaa. En jää kauaksi miettimään mitä tietyissä tilanteissa pitäisi tehdä, vaan tartun hetkeen ja teen mitä mieleni silloin sanoo yleensä. Joskus siitä ei seuraa hyvää, mutta ajattelen niin, että joitakin tilanteita tule uudestaan. Spontaanisuus tuo arkeen erilaisuutta ja arvostan sitä todella paljon. Tulee erilaisia tunteita, kun kohtaa uuden ihmisen tai kaveriporukassa tehdessä jotain yhdessä.
                      Luottamuksellisuudessa kavereitteni kesken on hyvin vahva, koska ilman luottamusta, ei voi saada kunnon kavereita. Sellaisia kavereita, jotka eivät jätä sinua taakseen ja auttavat apua pyytäessä. Luotettavissa ja salaisissa asioissa pystyn todella hyvin pitämään ne salassa, jos ja vain kaveri on niin sanonut. Joskus kerron kaverin salaisuuden, mutta olen aina miettinyt aivan päätyyn saakka seurauksista ja päättänyt sen, että voin kertoa sen asian. Luottamuksen parantaminen uusien ystävien kanssa on hankalaa, mutta sen pystyy tehdä olemalla läheinen ja hyvin tutustunut toiseen ihmiseen.
                      Työmoraalini on kasvanut ja laskenut elämän tilanteesta riippuen. Pääsykokeiden kohdalla se oli aivan huipussaan ja lukion viimeisenä vuotena oli todella matalalla. Jotta pitäisin työmoraaliani vahvana, niin tulisi minun seurata kalenteristani asioita mitä minun pitäisi tehdä ja tehdä kunnolla se asia. Työmoraalissani häiritsee joskus kannustus, mutta en tiedä miksi. Ehkä otan kannustuksen niin, että olen tehnyt tarpeeksi töitä ja ystäväni kannustaa minua mielestäni väkisin. En itsekään ymmärrä sitä. Olen vaativa ihminen ja työmoraaliani parantaisi ennemminkin käskyt ja moittiminen saamattomuudesta. Koska en ollut saavuttanut mitään suurta ennen kuin pääsin Aalto-yliopistoon, niin työmoraaliani paransi myös tavoitteet.
                      Olen hyvin utelias kiinnostavia asioita kohtaan, kuten fysiikassa ja luonnon lait. Olen myös kiinnostunut ihmisten kyvyistä ja saavutuksista. Haluan kuulla miten he ovat ne saavuttaneet ja kuinka kauan siinä saavutuksessa kesti. Tällä tavoin tiedän sitten, jos minulla on samantapainen tavoite, niin pystyisin helpommin saavuttamaan sen, koska tiedän tavoitteen haasteet. Tahdon tutustua uusiin erilaisiin ihmisiin, joilla on erilaisia tavoitteita, mitä haluaisin kuulla ja sen kuulemisesta on varmasti hyötyä minulle tulevaisuudessa.
                      Haluan kehittyä koko ajan elämässäni ja mennä eteenpäin kaikista esteistä riippumatta. Erilaisia taitoja harjoittamalla selviydyn erilaisista tilanteista tulevaisuudessa. Pidän kirjoista ja ihmisistä, jotka haluavat rikkoa omia ennätyksiä ja saavuttaa suurta elämässään. Ihmisiä, jotka haluavat ja uskaltavat mennä pois mukavuusalueelta.
Pidän mieleni lujana, tavoitteistani kiinni, ja parannan työmoraalia noudattamalla kalenterini tehtäviä. Pysymällä järjestyksessä ja kunnossa, niin saan asioita tehtyä paljon tehokkaammin. Tutustumalla uusiin haasteisiin tehtävissä ja tutustumalla ihmisiin, menen pois mukavuusalueelta ja minusta tulee entistä rohkeampi persoona. Olemalla aito ja luottamuksellinen, parantaa pitkäkestoista ystävyyttä ja turvallisuuden oloa. Tutustumalla ja kuuntelemalla ihmisten tavoitteista ja saavutuksista ja ottamalla niistä mallia voi helpottaa tavoitteiden toteuttamista.